0-4

 

Er zijn eigenlijk twee soorten scholen: openbare en bijzondere scholen. Bijzondere scholen geven les vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging, openbare scholen zijn toegankelijk voor alle kinderen. Er zijn ook scholen met een bepaalde onderwijsmethode. Deze scholen vallen onder ‘algemeen bijzonder onderwijs’.

De bekendste onderwijsmethoden zijn:

Vrije school
Binnen dit onderwijsconcept wordt de ontwikkeling van de gehele mens gestimuleerd: het hoofd (denken), het hart (voelen) en de handen (maken). Persoonlijkheidsvorming, natuur, muziek, filosofie en creativiteit spelen een belangrijke rol op de vrije school.

Montessori
In het Montessori-onderwijs staat zelfstandigheid voorop. Leerlingen krijgen taken en beslissen als ze iets ouder zijn zelf waar, wanneer en met wie ze die taken uitvoeren. Er zijn drie groepen leerlingen: leerlingen van 4 tot 6 jaar, van 6 tot 9 jaar en van 9 tot 12 jaar. Een leerling ontwikkelt zich op zijn eigen niveau en kan niet voor- of achterlopen op de groep.

Dalton
Het Dalton-onderwijs lijkt een beetje op de Montessorischool: ook hier ligt de nadruk op keuzevrijheid, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. De opdrachten zijn wel iets duidelijker gekaderd en de leerlingen zitten, anders dan bij Montessori, met leeftijdsgenoten in dezelfde klas.

Jenaplan
Het idee van het Jenaplanonderwijs is dat kinderen de wereld samen ontdekken. Relaties spelen daarbij een grote rol: de relatie met zich zichzelf, met anderen en de relatie met de wereld. Ontwikkeling van creativiteit en sociaal-emotionele vaardigheden is net zo belangrijk als het leren van feiten, lezen, schrijven en rekenen. Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar in de groep.

Freinet
Een Freinetschool lijkt op de Jenaplanschool. Hier zijn de ervaringen van kinderen het uitgangspunt en interactie met andere kinderen speelt een belangrijke rol. Leerlingen hebben anders dan bij Jenaplan meer vrijheid en ze werken individueler.

Dit is slechts een korte beschrijving van de vijf bekendste onderwijsconcepten. Bekijk meer informatie over onderwijsconcepten.

Lees ook: De eerste schooldag: een spannend moment


Aanmelden

Heb je na veel wikken en wegen de keuze voor een basisschool gemaakt? Dan kan je je kindje aanmelden. Dit doe je schriftelijk via aanmeldingsformulieren. De school heeft 6 weken de tijd om een schriftelijke reactie te sturen.

Als je kind officieel staat ingeschreven, kan je hem het heuglijke nieuws vertellen: straks mag je naar school!

 

Steunpunt GV is een initiatief van




PO

Adres
Noordereinde 54F 1243 JJ 's-Graveland
Tel
06 19 19 69 96
E-mail
info@swvunita.nl
Web
https://www.swvunita.nl/



VO

Adres
Burgemeester de Bordesstraat 80, 1404 GZ Bussum
Tel
035 526 94 81
E-mail
info@qinas.nl
Web
https://www.qinas.nl/